Kezdőoldal / BEAUTY BLOG / Női példaképek

Női példaképek

Női példaképek

Női példaképek

Életünk során sajnos többször kerülhetünk mélypontra, ilyenkor olyan példaképekre van szükségünk, akikre felnézhetünk és inspirálódhatunk abból, ahogy éltek, vagy amit tettek. Ezek a Női példaképek, a maguk korában olyan területen bizonyították rátermettségüket, ami addig csak a férfiak kiváltsága volt. Erőt meríthetünk a kitartásukból, abból, hogy a lehetetlent próbálták meg és sikerült Nekik. Ösztönöznek minket és büszkék lehetünk rájuk, azért amit elértek. Ezek a kivételes és bátor Nők hozzájárultak ahhoz, hogy Mi azok lehessünk ma, akik lenni akarunk.

Marie Curie, a radioaktivitás úttörője (1967-1934)

Madame Curie – ahogy Franciaországban nevezték – lengyel származású francia fizikus és kémikus volt. 1891-ben Párizsba költözött, és megkezdte tanulmányait a természettudományi karon, ahol fizikát, matematikát és kémiát tanult. 2 évre rá le is diplomázott fizikából, a rákövetkező évben pedig matematikából. Pályafutása innentől kezdve felfelé ívelt, és munkát kapott Gabriel Lippmann (Nobel-díj, 1908) kutató laboratóriumában. Nem sokkal később, megismerkedett Pierre Curie-vel. A mágnesesség iránti érdeklődésük közös pontnak bizonyult, és 1895-ben össze is házasodtak. Innentől kezdve a házaspár alig hagyta el a közös laboratóriumot, aminek eredményeként 1903-ban Nobel-díjat kaptak a radioaktív sugárzásban elért felfedezésekért. 1906. április 19-én egy utcai balesetben meghalt Marie férje. Madame Curie-t ez annyira megviselte, hogy beletemetkezett a hivatásába. A rengeteg munka következménye lett, hogy 1911-ben a svéd királyi Tudományos Akadémia neki ítélte a kémiai Nobel-díjat, a rádium és a polónium felfedezéséért.

Ő volt a párizsi Sorbonne első női professzora, ezenkívül elsőként kapott kétszer is Nobel-díjat, a fizika és a kémia területein végzett munkásságáért. Méltán lehet a kiemelt női példaképek egyike tudomány területén elért eredményeiért.

Kalkuttai Szent Teréz, a “szegények angyala” (1910 – 1997)

Macedónia Szkopjéban született 1910-ben, és 18 évesen lépett be a Loreto Nővérekhez, hogy misszionáriusi életet éljen. Indiába küldték, ahol elvégezte a noviciátust (újoncidő a szerzetesközösségében). A képzés befejeztével Kalkuttában a Szent Mária szerzetesi iskolában 1930-tól 1948-ig földrajzot és hittant tanított. 1944-től az iskola igazgatója is lett. 1946. szeptemberi utazás alkalmával, a vonaton szembesült igazán a szegénységgel és a nyomorral. A felismerés, ami akkor történt, döbbentette rá, hogy mi is az Ő feladata. Innentől kezdve, megosztotta sorsát a szenvedőkkel, és Jézust szolgálva köztük élt. Független apácaként életét arra áldozta föl, hogy a nyomorban élőkön segítsen. Szegénynegyedekben alapított iskolát, éhezőket etetett saját kezével, betegeken, leprásokon segített félelemérzet nélkül.

Teréz anya önfeláldozó munkáját, világszerte elismerték. 1962-ben az indiai elnöktől a Padma Shri (Pompás lótusz) és a Fülöp-szigetek kormányától a Nemzetközi Megértés díját vehette át. 1971-ben VI. Pál Pápa adta át részére a “XIII. János Pál békedíjat”. 1972-ben a Nehru-díjat, 1975-ben az Albert Schweizer-díjat, 1985-ben a Szabadság Érdemérmet (Ronald Reagen amerikai elnöktől), 1995-ben pedig Kongresszusi Aranyérmet kapott. Az Amerikai Egyesült Államoktól 1996-ban megkapta a tiszteletbeli állampolgárságát. Ő is Nobel-díjas volt, de míg a cikkben említett többi hölgy a tudományok terén érdemelte ezt ki, Teréz anya a Béke-Nobel-díjat kapta, segítő, jobbító és önfeláldozó magatartása miatt.

Teréz Anya személye sok embert megérintett, az, hogy milyen kitartóan és odaadóan élte meg hivatását. Ő volt a fény a sötétségben élő szegényeknek.

Margaret Hamilton és az Apollo 11 (1936 – )

“Egy kis lépés az embernek, de hatalmas lépés az emberiségnek!” Niel Armstrong 1969. július 20-án elhíresült mondata Margaret Hamiltonnak is szólt, ugyanis ez a kivételes hölgy megmentette az Apollo 11 Holdra szállását. Csupán 3 perc volt, ami rendelkezésre állt, egy lehetséges katasztrófa megelőzésére. Margaretnek ennyi idő elegendő volt, hogy felismerjen és helyreállítson egy prioritásos szoftver hibát. Átírta az Apollo rendszerét, lehetővé téve, hogy a számítógép fontossági sorrendet állítson fel, ha rengeteg feladatot kell abszolválnia.

Apollo-szoftver fejlesztésében vállalt oroszlánrészért 2003-ban a NASA kitüntette Hamiltont, így ő is méltó egyike a női példaképek listánknak. Barack Obama 2016. november 22-én pedig, az Egyesült Államok legnagyobb civil kitüntetését adta át,  az akkor 80 éves Margaretnek, az Elnöki Szabadság Érdemérmet.

1986-ban az MIT-nak (Massachusetts Institute of Technology) is otthont adó Cambridge-ben megalapította a felsőoktatási intézménytől néhány sarokra ma is működő Hamilton Technologies Szoftvervállalatot.

A fellegeknél maradva – Korsós Marianna Brigitta csillagász

A női példaképek egyikeként szeretném itt megemlíteni Korsós Marianna Brigitta csillagászt. Ő a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Debreceni Napfizikai Obszervatóriumának tudományos segédmunkatársa.  Mariann az ELTE csillagász szakán végzett, majd a gyulai napfigyelő állomáson hódolt a szenvedélyének.

A PhD hallgató egy új, nagyenergiájú napkitöréseket nagyobb biztonsággal előrejelző módszer fejlesztésén dolgozott, és ezért, az Űrkutatás kategóriájában elért teljesítményéért, a Nők a Tudományban Kiválósági díj egyik nyertese lett 2016-ban. Ezt az elismerést olyan kutatónők, szakemberek, fejlesztők vehetik át, akik aktív részesei a hazai tudományos életnek, és a saját szakterületükön kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel.

A kutatónő eltökélt szándéka az általa ismert és szeretett napkutatási szakág népszerűsítése, ezért rendszeresen jár kisiskolásokhoz előadásokat tartani erről a tudományról.

SZABÓ IMRE – a Mi példaképünk

A blog címe ugyan, a női példaképek, most mégis szeretnék megemlíteni egy kivételes egyéniséget, akit a fodrász szakmában csakis csupa nagybetűvel emlegetnek.

Idén 59 éve annak, hogy Szabó Imre elvégezte tanulmányait és 17 évesen egy mellékutcai szövetkezeti szalonban kapott lehetőséget, mint fodrász. Karrierjének első csúcsát 1967-ben élte át, amikor Magyar Bajnok lett. Azokban az időkben, ez a szakma alulinformált volt. A versenyeken is csak a nappali és az alkalmi frizurák készítésével lehetett indulni. Egy interjúban az életműdíjas mesterfodrász arról nyilatkozott, hogy nagyon sokat köszönhet annak, hogy sok pályatársával ellentétben nem állt le a versenyzéssel. Folyamatosan kellett készülnie, így sosem hagyta abba a tanulást. Két sikeresen működő szalonjában 11 fodrász tevékenykedik. Igazi családi vállalkozást sikerült létrehoznia. Ez nem csak abban merül ki, hogy Fia és Menye is Vele dolgozik, hanem az alkalmazottakkal való kapcsolatára is, bármikor fordulhatnak hozzá, ha szakmai segítségre lenne szükségük.

Sok, mára már neves fodrász került ki a „keze alól”, mint pl Bódi Ákos, aki a TIGI Európai Nagykövete. A nála tanult fodrászok sikere abban rejlik, amit a szakmai tudáson kívül tanultak Tőle: a tisztességes munkát, a minőségre való törekvést, az udvariasságot és a hitelességet.

Példaképek mindig voltak és lesznek is. Ők a bizonyítékok arra, hogy bármit elérhettek, amit csak akartok, nincs lehetetlen a számotokra!

Gondoljatok csak bele! A legtöbb szakmában megvoltak a kritériumok, hogy ki végezheti. Gondolok itt most elsősorban a fodrász szakmára, ami ugyebár nem a női szakmaiságot, hanem a férfi borbély hozzáértést részesítette előnyben. Régebben a “borbély” egy olyan foglalkozást jelölt, amibe a hajvágás, borotválás, szakáll fazonigazítás, de kisebb műtétek (sebek összevarrása) és fogászati beavatkozások (főleg húzás) is beletartoztak. Szerencsére ma már a műtétekre és a fogászati kezelésekre is megvan a megfelelő szakember.

A mi szalon fodrászaink nem munkájuknak, hanem szenvedélyüknek tartják a szakmát, ezért tudják szívvel-lélekkel végezni és hatalmas odaadással munkájukat. Szakebereink között is bőven akadnak női példaképek, akikre büszkék vagyunk! Bátran keresd fel Őket, és tapasztald meg a hozzáértésüket és profizmusukat a választott szakmájuk területén.

Profi fodrász képzés

Ha pedig Te is érdeklődsz a fodrász szakma iránt, legyél akár tanuló vagy végzett fodrász, jelentkezz képzéseinkre és részesülj profi oktatásban!

Ha te is úgy érzed, hogy…

  • … A tanulóéveid alatt nem sikerült annyi gyakorlatra szert tenned, hogy a fodrásziskola után azonnal elhelyezkedhess a szakmában
  • … Szeretnéd első kézből, profi fodrászoktól megtanulni a szakma minden technikáját – legyen szó vágásokról, festésekről, trendi és alkalmi frizurákról
  • … Szívesen elkezdenéd egy presztízs szalonban építeni karriered

Akkor itt a lehetőség, amit érdemes megragadnod!

Jelentkezz Nyári Akadémiánkra és legyél Tei is Női példakép!

Azok a női fodrászok, akik nálunk végeztek és dolgoznak, megtanulták a precíz és kifinomult munkavégzést, melyet azóta többen oktatnak is szalonjainkban. Ez az, amit a későbbiekben a legjobban tudnak kamatoztatni, a szakmai tudás mellett. Mindannyiukra büszkék vagyunk és örülünk, hogy csapatunkat bővítik. Tanulj Te is fodrászaink egyikétől, hogy a legjobbak közé kerülhess!

Vágj bele, és légy Te is valaki példaképe!

 

Szerző: Bogya Marianna

Related Posts

PESTSZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
+36 1 318 0410
+36 70 635 2235
pest@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 07:00 – 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
1013 Budapest,Krisztina krt. 45.
+36 70 942 6348
+36 70 63522 26
buda@szaboimre.hu
Nyitva tartás:
hétköznap 08:00- 20:00
szombaton 08:00 – 16:00
vasárnap zárva

ugrás fel

open

Érdekelnek a természetes hajápolási tippek szakembereinktől? Iratkozz fel hírlevelünkre!       Hírlevél feliratkozás